Zongeladen accu

Solar charged battery

Overwegingen

Veel apparaten hebben adapters om de netspanning van 230V wisselspanning om te zetten naar lage gelijkspanning. Helaas lijken er net zo veel voltages te zijn als adapters. Gelukkig is er een positieve ontwikkeling. Onder aanmoediging van de EU, hebben de belangrijkste telefoonproducenten nu afgesproken dat toekomstige telefoons met de standaard USB aansluiting worden opgeladen. Hopelijk zet deze trend zich voort naar andere (oplaadbare) apparaten in huis. Om USB-apparaten, AA batterijen en de Li-ion batterijen van mijn fototoestel te kunnen laden met zonne-energie, heb ik onderstaande opstelling gemaakt.

Eerst wou ik eenvoudig beginnen, zelfs zonder accu. Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om een accu te plaatsen. Het voltage dat uit het zonnepaneel komt, schommelt zeer sterk. Dit kan 10V zijn als er weinig licht is, maar ook meer dan 20V in de volle zon. Niet zozeer de accu trekt dit voltage gelijk, maar vooral de bijbehorende laadregelaar. De laadregelaar heeft de volgende functies:

 • Spanning gelijktrekken
 • Laden stoppen wanneer de accu vol is (overlaadbescherming)
 • Belasting uitschakelen wanneer de accu bijna leeg is (diepontladingsbeveiliging)

Voor alleen het opladen van wat batterijen is een 10W paneel misschien overkill. Omdat de laadregelaar 4A kan leveren, zou ook een autokoelbox een uur of twee moeten kunnen draaien op een volle accu, of zelfs 4 uur, als je ’s morgens met een volle accu begint.

Boodschappenlijstje

Omschrijving Prijs Winkel
Zonnepaneel polykristallijn 10W/12V €71,99 Conrad
Laadregelaar 12V/4A €23,99 Conrad
Accu 12V/7,2Ah €27,50 DIL
Behuizing geschikt voor buitengebruik €16,55 DIL
Stopkontakt “sigarettenaansteker” €8,50 DIL
Snoer, 1m*2,5mm² €1,55 DIL
Totaal €150,08

Geavanceerdere laadregelaars hebben een functie die MPPT wordt genoemd. Hiermee wordt het punt gevolgd waarop het zonnepaneel het maximale rendement geeft. Dit kan de stroomopbrengst van het paneel met tientallen procenten verhogen.

Een echte auto-accu kost meer (zo’n €200), maar heeft veel meer capaciteit. Ik weet niet of een auto-accu praktisch is, in gebruik. Hij is sowieso veel groter en zwaarder.

Als de accu niet iedere dag geheel wordt leeggetrokken, kan met een kleiner/goedkoper paneel volstaan worden. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook.

Omdat het zo’n compact setje is, zul je gauw geneigd zijn om het paneel gedurende de dag recht op de zon te zetten. Zo zul je vaak de 10 Watt-piek halen. Dit is niet het geval met grote, gefixeerde zonnepanelen op daken. Mijn ervaring is dat het paneel goed rendeert bij weinig licht. Zelfs toen de zon onder was, werd de accu nog opgeladen, al zal dat met weinig stroom geweest zijn.

Dit is het setje, zoals ik het aan elkaar geknoopt heb:
Solar battery - inside

Nuttige/leuke uitbreidingen

Omschrijving Prijs
USB lader met autostekker €13 Philips
AA NiMH batterijlader met autostekker, laadt batterijen per stuk €55 GP
Li-ion batterijlader met autostekker (tbv fototoestelbatterijen van o.a. Canon, zoals BP511) €20 GP
LED lampje 12V/1.2W, genoeg licht om bij te lezen €6

Hier is een GP Li-ion acculader aangesloten om de BP-511 batterijen van mijn Canon DSLR op te laden:
Solar battery charging Canon DSLR battery

Tips en ervaringen

Als je 2,5mm² snoer gebruikt, probeer dan snoer te vinden dat één dikke ader heeft in plaats van vele kleintjes. Ik heb veel ruzie gehad met te kleine connectoren, en heb uiteindelijk veel kleine adertjes niet gebruikt, wat ten koste gaat van het piekvermogen. Daarnaast leveren afgeknipte adertjes risico op kortsluiting op.

Eigenlijk hoort een accu goed geventileerd te worden. Mogelijk gaat dit problemen opleveren, omdat mijn streven juist was om het een gesloten kast voor buiten te maken. De autostekkerdop kan open, waardoor er lucht naarbinnen kan, maar ook water. Bovendien is er ook dan weinig luchtcirculatie.

Houd kleine kinderen uit de buurt van de losse onderdelen (“Victoria gevonden!”)…

Terugverdientijd

Als de accu iedere dag geheel wordt opgeladen en ontladen, wordt per dag 0,0864 kWh opgewekt. Het kost dan 11,9 dagen om 1 kWh te produceren. Op basis van de huidige netstroomprijs (€0,09 per kWh), is de terugverdientijd dan 19.833 dagen, oftewel 54 jaar en 3 maanden. In die tijd moet in ieder geval de accu meerdere keren vervangen worden…
Gunstige factoren:
Adapters in het stopcontact lekken energie. Dit wordt nog meer als ze ongebruikt in het stopcontact worden gelaten.
De olieprijs is het afgelopen jaar gehalveerd tot zo’n $70 per vat op het moment van schrijven. Deze zal in de toekomst stijgen, en wel waarschijnlijk tot ver boven het hoogste niveau van vorig jaar, dat $140 per vat was. Hiermee zal ook netstroom (veel) duurder worden.
Je koopt ook een stukje vrijheid. Je hebt energie op plaatsen waar geen netstroom is, bv in de bergen, op het strand… Ook als het stroomnet uitvalt, kan ik nog steeds mijn telefoon laden. Tenzij ook het telefoonnet uitvalt, dan heb ik daar niet zoveel aan, behalve als rekenmachine. 🙂

Tags:

6 Reacties to “Zongeladen accu”

 1. Paul Venneker Says:

  Haha, 54 jaar terugverdientijd! Maar je kunt in bulgarije bellen als de stroom daar uitvalt.

  Volgens mij is er veel meer met zonlicht aan energie op te wekken, maar ja wij consumenten moeten blijven consumeren he, dus energie kopen anders gaat de economie naar de knoppen!

  • jkransen Says:

   Die panelen komen er wel aan. Er worden in diverse fabrieken over de hele wereld panelen bijgebouwd, en die worden waar dan ook wel in de zon gezet. En dat is alleen maar zonne-energie. Wind-energie heeft volgens mij een nog veel groter marktaandeel. Ik ben niet super-groen, maar olie en gas raken een keer op, en bovendien zijn we daarmee afhankelijk van landen als Saoedie-Arabië en Rusland. Het is dus ook een politieke keuze.

 2. Raspberry Pi « Jeroen's Blog Says:

  […] form factor make it particularly portable. So much so, that one was sent almost into space! Add a smallish solar panel and a battery, and you can place a running computer anywhere! Instead of the solar panel, you can hook it to the […]

 3. Nordin Says:

  Het zou mooi zijn als er in landen als Marokko (waar ik zelf vandaan kom) meer van dat soort groene energie wordt gebruikt. Er is relatief veel zon en veel licht, dus ideaal wat dat betreft, maar vreemd genoeg heb ik tot nu toe geen zonnecellen gezien, misschien nog te duur voor een land als Marokko of heeft de energiemaatschappij daar politieke invloed? Wel zie ik windmolens tussen Ceuta en Tanger, omdat daar tussenin best veel wind is.

 4. jkransen Says:

  Hoe dichter bij de evenaar, hoe efficiënter de panelen worden, maar je moet geen verdubbeling verwachten. Ze worden bij hogere temperaturen juist weer iets minder efficiënt, dus eigenlijk willen we veel zon en weinig warmte! 🙂 Zonne-energie is veel rendabeler (qua terugverdientijd) dan windenergie, dus die windmolens verbazen me wel een beetje. De panelen zijn trouwens veel goedkoper geworden sinds ik dit artikel schreef. Ik weet niet waar je wilt plaatsen, maar als er geen stroomnet in de omgeving is, dan kun je stroom krijgen op plaatsen waar je dat anders niet krijgt. Als je dan echt koelkasten en alles ’s nachts wilt laten draaien, dan moet er wel om denken dat je een enorme bank accu’s nodig hebt. Datzelfde geldt als de stroom vaak uitvalt en je toch zelfvoorzienend wilt zijn. Anders kun je met een simpele “inverter” de opgewekte stroom terugleveren (verkopen) aan het stroomnet als je overschot hebt, en gewoon afnemen als je te weinig produceert (’s nachts). Dan ben je wel afhankelijk van de stroomleverancier en de lokale regelgeving. In veel Europese landen is de prijs wettelijk vastgelegd die ze je moeten bieden, tot een bepaalde hoeveelheid.

 5. Nordin Says:

  De ontwikkelingen staan niet stil:
  http://tweakers.net/nieuws/87527/grafeen-blijkt-veelbelovend-materiaal-voor-zonnecellen.html

  De meeste dorpen in Marokko hebben electriciteit, maar het gaat mij meer om dat er gebruik wordt gemaakt van groene energie en ook dat ze minder hoeven te betalen, want zo welvarend is het land niet.

  Verder zijn een hoop projecten mogelijk, bijv. OpenSource GSM basestation (OsmocomBB) dat op zonne-energie zou kunnen werken, om (gratis) communicatie op moeilijk bereikbare gebieden mogelijk te maken.

  Hoe dan ook, het is leuk om je projectje te zien, geeft mij weer stof tot nadenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: